Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus helposti ja nopeasti

Löydä halvin sähkösopimus parissa minuutissa

Vertaa sähkö ilmaiseksi

Sähkön kilpailutus - löydä halvin sähkö

Ethän maksa sähköstä liikaa? Sähkön kilpailutus säännöllisesti kannattaa ja näin voit olla varma, että sinulla on aina voimassa halvin sähkösopimus.

Suomessa toimii useita kymmeniä eri sähköyhtiöitä ja sähkösopimus kilpailutus yksitellen olisi hyvin haastavaa ja aikaa vievää. Avullamme sähkön kilpailuttaminen on tehty sen sijaan erittäin helpoksi ja nopeaksi. Voit kilpailuttaa sähköyhtiöt yhdellä hakemuksella ja löydät halvimman sähkösopimuksen hetkessä!

Kilpailuta sähkö

Sähkösopimus kilpailutus vie vain pari minuuttia!

Sähkövertailu - ota nämä asiat huomioon

sähkölinja

Mihin sinun tulisi sitten kiinnittää huomiota kun kilpailutat sähkösopimuksia? Olemme keränneet sinulle nämä tärkeimmät tiedot valmiiksi, joiden avulla vertaat eri tarjouksia keskenään. Ohjeiden avulla pystyt helposti selvittämään mikä on juuri sinulle sopivin tuote ja näin halvin sähkö on helppo löytää.

Aloitetaan sähkön hinnasta, koska tämä on luonnollisesti ensimmäisiä asioita, joka tulee huomioida sopimuksessa. Käydään ensin hieman yleisesti läpi mistä sähkön hinta muodostuu ja tämän jälkeen tarkastelemme tarkemmin mitä osuutta siitä voit laskussasi kilpailuttaa.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta eli sähköenergian hinnasta, sähkönsiirrosta ja veroista. Myynti, siirto ja verot ovat kukin noin kolmannes asiakkaan sähkön hinnasta.

Sähkönhinta muodostuu seuraavista osista:

 • Sähköenergian hinnasta
 • Sähkönsiirrosta
 • Veroista

Tarkistellaan seuraavaksi tarkemmin mitä kukin osa pitää sisällään.

Sähköenergia

Sähköenergia eli sähkön myyntihinta vastaa kuluttamaasi sähköä, jonka ostat sähkönmyyjältäsi. Myyntihinta sisältää sähkön hankintahinnan lisäksi sen myyntikustannukset. Sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät kuten tuotantokustannukset ja pörssihinnat. Laskulla sähkön myyntihinta muodostuu tuotteen kiinteästä perusmaksusta sekä asiakkaan mitatun sähkönkulutuksen mukaisesta kulutusmaksusta (sähkön hinta kwh).

Sähköenergia eli sähkönmyynnin osuus on se osa sähkölaskusta, jonka kuluttaja voi kilpailuttaa. 

Sähkönsiirto

Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkoston. Sähköverkkoyhtiö toimittaa siis käyttämäsi sähkön aina tuottajalta sinulle käytettäväksi. Siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto eikä sen hintaa pysty kilpailuttamaan.

Verot

Sähköstä maksetaan myös arvonlisäveroa, joka on tällä hetkellä 24 prosenttia. Asiakas maksaa myös sähköveroa, joka laskutetaan sähkön siirtohinnan yhteydessä. Näiden lisäksi laskutetaan huoltovarmuusmaksu.

Sähkön hinta kwh ja sen hintavertailu

Kwh hinta kertoo kuinka paljon yhden sähköyksikön kulutus maksaa ja se ilmoitetaan muodossa snt/kWh eli senttiä/kilowattitunti. Sähkön hinta kwh muodostuu siis käytetystä sähköstä sekä sähkönsiirrosta. Sähköyhtiöiden myyntihinnan eli sähkönenergian osuuden asiakas voi laskusta kilpailuttaa. Sähköyhtiöiden kwh hinta voikin vaihdella suuresti eri yhtiöiden välillä. Tästä syystä sähkösopimuksen kilpailuttaminen kannattaakin suorittaa tasaisin ajoin, jotta voit taata itsellesi mahdollisimman edullisen sähkön hinnan.

Sähkönsiirtohintaa ei voi kilpailuttaa

Sähkönsiirtohinta on verot mukaanlukien noin puolet sähkön hinnastasi. Se on maksu, jonka sähköverkkoyhtiö veloittaa sähköverkon ylläpitoa ja sen kehittämistä varten. Sähköverkkoyhtiöt omaavat alueillaan aina monopoliaseman eli ne toimittavat yksinoikeudella sähköä kyseisellä alueella. Sähkön käyttöpaikkasi siis määrittelee minkä sähköverkkoyhtiön kautta sähkösi toimitetaan. Monopoliasemasta johtuen sähkönsiirtohintaa ei voi myöskään kilpailuttaa. Energiavirasto kuitenkin valvoo hintojen kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa ja korotuksille on säädetty korotuskatto.

Muut huomioitavat asiat sähkön vertailussa

aurinkopaneeleja

Sähkön alkuperä

Ihmisille on yhä tärkeämpää tietää ja ymmärtää mistä sähkö on peräisin ja onko se tuotettu uusiutuvalla energialla. Uusiutuvalla energialla tuotettuna sähkönä voi markkinoida vain, jos sille on myönnetty alkuperätakuu. Sähkön alkuperätakuita voidaan myöntää vain uusiutuvista energialähteistä tuotetulle sähkölle eli seuraaville:

 • Tuulivoima
 • Aurinkovoima
 • Vesivoima
 • Biomassa
 • Geo- ja hydroterminen energia
 • Valtamerienergia
 • Kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut

Sopimusaika

Voit valita haluatko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen.

 • Määräaikainen sopimus solmitaan yleensä vuoden tai kahden vuoden ajaksi. Myös sähkön hinta on kiinteähintainen koko sopimusajan. Määräaikaista sopimusta et voi vaihtaa kesken sopimuskauden toiseen yhtiöön ellet ole muuttamassa uuteen osoitteeseen.
 • Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa aina toistaiseksi ja voit vaihtaa yhtiötä milloin vain kahden viikon irtisanomisajalla, jos löydät muualta paremman tarjouksen. Sähkön hinta on sopimuksessa vaihtuvahintainen pörssisähkösopimus tai sähköenergian hinta on etukäteen sovittu.

Miten arvioida vuosikulutus sähkön kilpailutuksessa

Sähkön vuosikulutus on siis se määrä sähköä, jonka kulutat kyseisessä osoitteessa vuoden aikana. Vuosikulutus vaikuttaakin paljon siihen millainen sähkösopimus sinulle sopii. Jos kulutat sähköä vuodessa hyvin vähän tulee sinun kiinnittää erityisesti huomiota sopimustarjouksen perusmaksuun, koska se vaikuttaa tällöin paljon laskusi suuruuteen.  Jos vuosikulutuksesi on hyvin iso niin suurimman osan laskustasi muodostuu sähkön hinnasta.

Sähkön kilpailutus - näin se toimii

Vinkki: Ota esiin viimeisin sähkölasku ennen kuin aloitat. Kaikki tarvittavat tiedot kilpailuttamiseen löydät helpoiten sähkölaskultasi.

 1. Syötä käyttöpaikan perustiedot
 • Nykyisen sähkösopimuksen voimassaolo:
  • Toistaiseksi
  • Määräaikainen
  • Oletko muuttamassa
  • Sinulla ei ole vielä voimassaolevaa sopimusta
 • Nykyinen sähköyhtiö ja paikallinen verkonhaltija
 • Asumismuoto ja lämmitystapa 

2. Syötä vuosikulutus kWh

3. Valitse haluamasi tuotetyyppi ja sopimuskausi

4. Kilpailuta sähkö ja valitse sinulle sopivin

5. Tee tilaus helposti netissä!

Sähkövertailu on tehty äärimmäisen helpoksi ohjeillamme. Avullamme löydät varmasti sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Halvin sähkö?

Sähkön hintavertailun avulla löydät helposti ja nopeasti halvimman sähkösopimuksen.

Muista tarkistaa myös tarjoukset

Sähköyhtiöillä on kokoajan menossa erillaisia kampanjoita uusille asiakkaille. Nämä kannattaa ehdottomasta hyödyntää ja pääset nauttimaan edullisesta sähkön hinnasta.

Tämän hetken parhaat tarjoukset: