Sähkösopimus

Solmi sähkösopimus helposti ja nopeasti

Näin valitset itsellesi sopivimman sähkösopimuksen 

 

Sähkösopimus - näin valitset oikean

Oikean sähkösopimuksen valinta kauttamme on helppoa ja nopeaa. Olemme keränneet sinulle valmiin sähkösopimus-paketin, jonka avulla onnistut varmasti valitsemaan sinulle juuri sen oikean ja sopivimman sähkösopimuksen. Muista vain, että oikea valinta täytyy tehdä aina omien käyttötarpeiden mukaan. Mutta älä huoli, siihenkin löydät apua ohjeistamme.

Sähkösopimuksen valitseminen

Sähköyhtiöillä on paljon hyvin erilaisia sopimus vaihtoehtoja riippuen aina käyttötarkoituksesta. Ei ole olemassa siis vain yhtä kaikille hyvin sopivaa sopimus vaihtoehtoa. Oikeaan valintaan vaikuttaa siis suuresti juuri omat käyttötarpeesi ja käyttökohde.

Aloitetaan käymällä läpi millaisia sähkösopimustyyppejä on mahdollista valita ja mikä niistä voisi mahdollisesti sinulle sopia parhaiten.

Sähkön sopimustyypit

Sähkösopimusta valittaessa sinun tulee ensinnäkin valita kuinka pitkäksi aikaa haluat sitoutua sopimukseen. Voit valita kahdesta vaihtoehdosta eli määräaikaisen sopimuksen tai vapaamman toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen väliltä.

Käytännössä voit valita näistä kolmesta sopimustyyppi vaihtoehdosta:

  1. Määräaikainen ja kiinteähintainen sopimus
  2. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa sähköenergian hinta ja perushinta on sovittu etukäteen
  3. Pörssisähkösopimus

Tutustutaan näihin kolmeen vaihtoehtoon hieman tarkemmin seuraavaksi.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisen sähkösopimus on voimassa tietyn ennalta sovitun ajanjakson. Ajanjakso on yleensä joko vuoden tai kahden vuoden mittainen. Sähkön hinta on myös sidottu kiinteän hintaan kyseiselle ajanjaksolle.

Määräaikaista sopimusta ei voi siis vaihtaa tai irtisanoa kesken sopimuskauden, ellet ole muuttamassa uuteen osoitteeseen. Tämä on usein riittävä syy sopimuksen irtisanomiseen, mutta tämä on hyvä tarkistaa aina vielä sopimusehdoista. Poikkeuksena irtisanomiseen on yli kahdeksi vuodeksi solmittu sopimus, jonka asiakas voi aina irtisanoa kun kaksi vuotta sopimuksesta on kulunut.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa ei ole siis ennalta määriteltyä sopimusaikaa. Sähköenergian hinta (snt/kWh) ja perusmaksu ovat tosin sovittu sopimuksessa etukäteen.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit halutessasi asiakkaana vaihtaa koska vain kahden viikon irtisanomisajalla. Sähköyhtiön pitää puolestaan ilmoittaa aina sinulle vähintään kuukautta ennen mahdollisista hintamuutoksista.

Pörssisähkösopimus

Pörssisidonnaisessa sopimuksessa sähkön hinta määräytyy sähköpörssin tunnettain vaihtuvan niin sanotun spot-hinnan mukaan. Pörssisähkössä asiakkaan maksama hinta muodostuu siis seuraavanlaisesti:

sähkön hinta = Pörssihinta (spot-hinta) + välityspalkkio + perusmaksu.

Sopimus on yleensä toistaiseksi voimassa oleva, joten voit asiakkaana irtisanoa sen milloin vain kahden viikon irtisanomisajalla. Sähköyhtiöllä irtisanomisaika on yhden kuukauden mittainen.

Mikä sopimustyyppi on paras valinta

Nyt tulemmekin siihen kohtaan, jossa oikean sopimustyypin valinta riippuu suuresti omista käyttötarpeistasi. Kaikilla kolmella tyypillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Käydään siis hieman läpi mikä vaihtoehto sopisi millaiselle sähkön käyttäjälle.

Määräaikainen sopimus on käyttäjälle hyvin huoleton valinta. Siinä siis sopimusaika ja hinta ovat ennalta määritelty eikä sähkön hintavaihtelut vaikuta millään tavalla sopimuksesi hintaan. Ei hintaa nostavasti eikä toisaalta laskevastikkaan. Määräaikainen sopimus sopii sinulle hyvin, jos et halua tarkkailla sähkön hintaa päivittäin ja haluat sitoutua sopimukseen pidemmäksi ajaksi.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii sinulle, jos et halua sitoutua sähkösopimukseen ennalta määritellyksi ajaksi. Tässä vaihtoehdossa sähkön hintasi voi nousta tai laskea kuukauden varoitusajalla riippuen sähkön tukkumarkkinahinnoista. Tosin jos hinta sattuisi nousemaan, niin voit kilpailuttamalla vaihtaa edullisempaan sopimukseen toiselle sähköyhtiölle. Tämä onnistuu, koska sinulla on asiakkaana vain kahden viikon irtisanomisaika.

Pörssisähkösopimus sopii sinulle, jos haluat tarkkailla sähkön hintaa aktiivisesti. Sähkön hinta nousee ja laskee tunnittain sähköpörssin spot-hinnan mukaan. Tässä sopimusvaihtoehdossa voit omilla kulutustottumuksillasi vaikuttaa suuresti sähkölaskusi suuruuteen. Pörssisähkö kun antaa sinulle mahdollisuuden ajoittaa sähkönkulutuksesi juuri siihen vuorokaudenaikaan kun sähkö on halvimmillaan.

Käydään seuraavaksi vielä läpi kertauksena sähkölaskusi hinnan muodostuminen.

Sähkön hinta

Sähkön hinta muodostuu siis sähkön energiahinnasta, sähkön siirrosta, sähköverosta ja arvonlisäverosta.

Voit itse kilpailuttaa sähkölaskusta vain sähköenergian eli sähkönmyynnin osuuden. Tämä onkin se hinta, johon sinun tulee kiinnittää huomiota sähkösopimuksessa.

Sähkösopimuksen hinta perustuu joko sähkönkulutukseesi (snt/kWh) tai kiinteään kuukausimaksuun (€/kk).

Sähkön hinnan lisäksi sinulta usein laskutetaan myös kuukausittainen perusmaksu. Nämä kaksi elementtiä eli sähkön hinta ja perusmaksu muodostavat sinun sähkölaskusi.

Vinkki: Jos kulutat sähköä vuodessa hyvin vähän tulee sinun kiinnittää erityisesti huomiota perusmaksuun, koska se vaikuttaa tällöin paljon laskusi suuruuteen.  Jos vuosikulutuksesi on suurempaa niin suurin osan laskustasi muodostuu sähköenergian hinnasta.

Sähkösopimuksen tekeminen

Sähkösopimuksen teko on nykyään hyvin helppoa ja se onnistuukin parhaiten netin kautta.

Voit vertailla sähkösopimuksia helposti sähkön kilpailutus sivullamme. Näin saat nopeasti sopimustarjoukset kerralla usealta sähköyhtiöltä. Sopimuksen voit solmia muutamassa minuutissa löydettyäsi sopivan sähkösopimuksen.

Sinun kannattaa myös tarkistaa tämän hetken Suomen parhaat sähkötarjoukset. Sähkötarjouksissa on myös se etu, että ne sisältävät usein mainioita etuja uusille asiakkaille.

Vinkki: jos olet muuttamassa uuteen kotiin. Silloin sinun kannattaa solmia sähkösopimus jo hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Näin varmistat, että sinulla on uudessa kodissasi sähköt kytkettynä valmiina jo muuttopäivänä.

Näiden ohjeiden avulla löydät varmasti juuri sinulle sopivimman sähkösopimuksen! Paljon hyödyllistä lisätietoa löydät myös sähkö sivultamme.