NOPEUSTESTI-SPEEDTEST

Aloita testi painamalla GO-painiketta

Nopeustesti - selvitä netin nopeutesi

Netin nopeustesti (speed test) testaa miten nopea internet yhteytesi oikeasti on. Puolueeton testimme vertaa kaikkien suomalaisten operaattorien nopeuksia kuten Telia, DNA, Elisa ja Moi liittymiä. Kun olet tehnyt testin, kannattaa sinun tutustua millaisia nettiyhteyksiä operaattorit tarjoaisivat sinulle. Ehkäpä löydät jopa nopeamman ja halvemman tarjouksen!

LAAJAKAISTA TARJOUKSET

Äärimmäisen nopea laajakaista kotiin!

MOBIILILAAJAKAISTA TARJOUKSET

Nopea mobiililaajakaista kotiin tai reissuun mukaan.

Mikä on nopeustesti

Netin nopeustesti eli speedtest on työkalu, joka auttaa sinua mittaamaan ja löytämään mahdollisia ongelmia netin nopeudessasi. Nopeustesti kertoo sinulle tarkan internet nopeutesi juuri sillä hetkellä kun suoritat testin. Vertaillaan.com on tehnyt nopeustestin suorittaminen sinulle äärimmäisen helpoksi.

Onko sinulla ongelmia internet yhteydessäsi?

Onko nettiyhteytesi kenties sinulle liian hidas? Joudutko odottelemaan kauan sivujen latautumista tai etkö voi nauttia lempi suoratoistopalveluistasi ilman katkoja? Tiedämme tunteen, mikään ei ole niin ärsyttävää kuin hidas netti. Onneksi Vertaillaan.com helppo nopeustesti auttaa sinua selvittämään, mikä voi olla ongelman taustalla.

Me käymme läpi sivuillamme miten voit selvitää ongelmaa nettiyhteydessäsi, mutta tutustutaan ensin lähemmin mikä on nopeustesti.

Nopeustestin suorittaminen

Kun nettiyhteytesi tuntuu hitaalta, on Vertaillaan.com nopeustesti yksi ensimmäisistä työkaluista, jonka tarvitset ongelman paikallistamiseen. Speedtest antaa sinulle tarkan mittauksen, kuinka nopeasti tietokoneesi tai puhelimesi lataa ja lähettää tietoja internettiin.

Mittaustulokset ovat tärkeitä, koska hidas lataus- tai lähetysnopeus voi osoittaa mahdollisia operaattori tai reitittimen ongelmia. Jos taas testi osoittaa, että yhteytesi toimii niinkuin pitäisikin niin kenties nykyinen nettiliittymäsi ei ole kyllin riittävä tarpeisiisi.

Vertaillaan.com nopeustesti on helppo suorittaa, ilmainen ja se vie sinulta vain hetken.

Näin teet nopeustestin

Nopeustestin aloitusnäkymä näyttää tältä. Testin suoritus aloitetaan painamalla GO-painiketta.

Nopeustesti aloitetaan painamalla GO-painiketta

Ennen testin suorittamista tee seuraavat asiat:

 • Liitä laite mieluiten verkkoon suoraan Ethernet-kaapelilla, jos vain mahdollista
 • Sulje yhteyttä paljon käyttävät sovellukset kuten suoratoistopalvelut ja Spotify
 • Varmista ettei samaan verkkoon ole kytketty muita laitteita, joilla on liikennettä samanaikaisesti verkkoon
 • Suorita nopeustesti (speedtest) eri vuorokauden aikoina uudelleen ja laske tulostesi keskiarvo

Nopeustestin tekeminen on todella helppoa. Klikkaa siis aloittaaksesi vain GO-painiketta sivumme alussa ja testi alkaa. Odota pieni hetki kunnes testitulokset ilmestyvät näytölle. Mitä nämä eri testitulokset sitten kertovat sinulle, siitä lisää alapuolella.

Näin luet speedtest tuloksia

nopeustestitulos

Download speed (latausnopeus): Ilmoittaa kuinka nopeasti laitteesi lataa dataa internetistä. Jos latausnopeutesi ei ole tarpeeksi nopea tarpeisiisi esimerkiksi pelaamiseen tai elokuvien katsomiseen suoratoistopalveluista voi nettiyhteytesi tuntua hitaalta. Mittayksikkö on Mbps eli megabittiä per sekunti.

Upload speed (lähetysnopeus): Osoittaa millaisella nopeudella laitteesi voi lähettää dataa internettiin. Lähetysnopeutesi vaikuttaa esimerkiksi siihen miten nopeasti voit lähettää isompia tiedostoja kuten kuvia tai videoita. Mittayksikkö on tässä sama eli Mbps (megabittiä per sekunti).

Ping (viive): Ilmoittaa kuinka kauan kuluu yhden tietopaketin lähettämiseen edestakaisin vastaanottavan palvelimen kanssa. Mittayksikkö on ms eli millisekunti.

Jitter: Tarkoittaa keskimääräistä hajontaa Ping eli viiveen tuloksissa. Mitä lähemmäksi nollaa tulos asettuu niin sitä parempi. Mittayksikkö on tässä myös millisekunti (ms).

Miksi on tärkeää suorittaa nopeustesti säännöllisesti

Nettiyhteytesi nopeus on tärkeää suorittaa säännöllisesti muun muassa seuraavien syiden takia:

 1. Operaattorisi on luvannut sopimuksessa tietyt lataus ja lähetys nopeudet, mutta et välttämättä koskaan saavuta näitä nopeuksia. Jos nopeutesi on huomattavasti alempi kuin sopimuksessa luvattu arvo voi se vaikuttaa ja jopa rajoittaa huomattavasti netin käyttöäsi.
 2. Voit saavuttaa luvatut nopeudet tiettyinä aikoina päivästä, mutta jäät niistä suurimpana osasta ajasta. Ainut keino selvittää miten hyvin nettisi oikeasti toimii on suorittaa nopeustesti eri vuorokauden aikoina. Voit huomata, että netti on hidas ruuhka-aikoina, mutta nopeus nousee taas myöhään illalla tai aikaisin aamulla kun käyttäjiä on vähemmän.

Selvittääksesi nettiyhteytesi todellisen nopeuden tulee sinun suorittaa siis nopeustesti eri vuorokauden aikoina päivän aikana. Vertaillaan.com avulla tämä onnistuu vaivattomasti ja voit helposti vertailla saamiasi testituloksia keskenään.

Oletetaan esimerkiksi, että operaattorisi on luvannut sinulle latausajaksi 100 Mbps ja lähetysnopeudeksi 20Mbps. Suoritat testin useasti ja tulokseksi saat latausnopeudeksi 95,1Mbps ja lähetysnopeudeksi 19,4Mbps. Nämä tulokset ovat aivan hyväksyttäviä ja ovat hyvin lähellä sinulle luvattuja nopeuksia. Jos taas testi osoittaa sinulle, että latausnopeutesi on vain murto-osa luvatusta vaikka 15Mbps luvatun 100Mbps sijaan osoittaa tämä huomattava ero, että yhteydessäsi on jokin ongelma.

Yleensä hidas lataus- tai lähetysnopeus viittaa ongelmiin operaattorisi kanssa, internet yhteydessäsi, tai liittyy siihen, että samaan aikaan moni ihminen käyttää internettiä eli on ruuhkaa. Jos suoritat testin useaan kertaan eri vuorokauden aikoina ja nopeutesi ovat järjestään hitaita voi tämä osoittaa, että sinulla voi olla ongelma jotka tulisi ratkaista, jos haluat nauttia sujuvasta internetin käytöstä ilman pitkiä odotus ja lataus aikoja.

Internet yhteytesi nopeuden selvittäminen on ensimmäinen askel hitaan nettiyhteytesi ongelman selvittämisessä.

Speedtest nettiyhteyksien nopeudet

Netin nopeus voidaan mitata monella eri tavalla, mutta yleisin arvo, jonka tulet näkemään on Mbps.

 • Kbps eli kilobittiä per sekunti on hitain käytettävä nopeusarvo. Tätä ei ole enää käytettävissä juurikaan Suomessa vaan liittymät ovat nykyään huomattavasti nopeampia.
 • Mbps eli megabittiä per sekunti vastaa 1,000 Kbps. Tämä on yleisin mitta, jota nykyään käytetään.
 • Gbps eli gigibittiä per sekunti vastaa 1,000 Mbps. Tätä mittaa käytetään hyvin nopeissa verkoissa. Tämä Suomen markkinoiden nopein nettiliittymä tällä hetkellä.

Eli mitä suurempi arvo niin sitä nopeampi on internet yhteys.

Operaattorit mainostavat yleensä liittymiään latausnopeuden avulla. Liittymä vaihtoehdot alkavat yleensä 10Mbps ja nousevat siitä nopeuksiin 20Mbps, 50Mbps, 100Mbps, 200Mbps, 500Mbps. Markkinoiden nopein yhteys on jopa 1000Mbps, joka vastaa jo 1Gbps.

 • Kotiin tarjottavat kiinteät yhteydet voivat vaihdella aina lähtien 1Mbps jopa 1000Mbps asti
 • 60Mbps on hyvin normaali langattoman verkon nopeus kaupunkialueella

Onko nettiyhteyksesi siis riittävän nopea? Ja mikä on hyvä nettinopeus?

Tähän on vaikeaa vastata lyhyesti, koska ei ole olemassa yksiselitteistä kaikille sopivaa hyvää internet nopeutta. Nettinopeus, joka sopii juuri sinun käyttötarkoitukseen riippuu hyvin monesta asiasta kuten kuinka käytät nettiä, millaisilla sivuilla käyt, kuinka paljon lataat tai lähetät dataa internettiin. Esimerkiksi, jos netin käyttösi koostuu lähinnä uutissivujen lukemisesta, sosiaalisen median selailusta ja sähköpostin käyttämisestä et tarvitse välttämättä samanlaista nopeutta kuin sellainen käyttäjä, joka käyttää nettiä pelaamiseen tai katsoo elokuvia Netflixistä.

Näin valitset oikean nettiliittymän nopeuden

Ennenkuin valitset itsellesi operaattorilta liittymää tulee sinun hieman miettiä omaa netin käyttötapaasi. Tarvittava netin nopeus kun on suoraan verrallollinen mihin tarkoituksiin käytät nettiä. Tässä hieman yleisiä vaatimuksia netin nopeuksista avuksi.

 • 10Mbps:
  • Kevyeen nettisurffailuun
  • Sosiaalisen median käyttöön
  • Musiikin kuunteluun
 • 50Mbps:
  • Isojen tiedostojen lataukseen
  • Suoratoistopalveluiden kuten Netflix käyttöön
  • TV-katseluun
 • 100Mbps
  • UHD-videoiden katselemiseen
  • Monen laitteen samanaikaiseen käyttöön
 • 200Mbps
  • Online pelaamiseen
  • UHD-videoiden katselemiseen
  • Kaikille kodin laitteille
 • 1000Mbps
  • Erittäin nopeaan netinkäyttöön
  • 8K-videoiden katselemiseen
  • Markkinoiden nopein yhteys tällä hetkellä

Netin nopeus liittymäsopimuksesssa

Huomioithan, että netti liittymäsi teoreettinen maksiminopeus on eri asia kuin nopeuden vaihteluväli. Nopeuden vaihteluväli kertoo sinulle nettisi todellisen nopeuden. Liittymäsopimuksessa tulee olla aina vähintään nopeudesta seuraavat asiat ilmoitettu:

 • kiinteä laajakaista: netin minimi-, normaali- ja maksiminopeus
 • mobiililaajakaista: netin arvioitu maksiminopeus
 • Näiden lisäksi tulee ilmetä liittymän mainostettu nopeus.

Näiden ohella on pari huomioitavaa yksityiskohtaa sopimuksissa viiveen ja datakato osalta. Jos viiveellä on käytännön vaikutusta netin käyttöön, tulee se ilmoittaa myös sopimuksessa. Datakaton osalta tulee mainita kuinka sen täyttyminen vaikuttaa nopeuteen.

Mitä sinun tulisi tietää eri internet operaattoreista

On tärkeää ymmärtää, että eri operaattorit eivät tarjoa sinulle samaa ratkaisua liittyen liittymäsi hintaan, latausnopeuteen ja lähetysnopeuteen. Kaikki operaattorit ovat erilaisia, ja sinun tulee valita mitkä asiat ovat sinulle kaikista tärkeimpiä. Kun teet valintaasi minkä operaattorin kautta yhteyden hankit käytä hieman aikaasi ensin selvittämällä millaisia arvosteluita he ovat saaneet tuotteistaan. Tämä voi tuoda sinulle arvokasta lisätietoa operaattorin liittymän luotettavuudesta, asiakaspalvelusta ja sen yleisestä toimivuudesta, josta et muuten tietäisi.

Yksi suurimmista eroista operaattoreiden kesken on se, että he tarjoavat sinulle eri lataus- ja lähetysnopeuksia riippuen missä asut. Nämä nopeudet vaikuttavat suoraan kuinka sujuvasti voit käyttää nettiä ja voivat olla yksi syy, jos yhteytesi tuntuu hitaalta.

Mitkä tekijät voivat hidastaa netin nopeutta

Vaikka uskot, että nettisi nopeus on riittävä, on olemassa asioita jotka voivat hidastaa sen nopeutta. Tämä johtaa helposti suorituskyky ongelmiin, hitaasti lataaviin nettisivuihin tai videoiden pätkimiseen.

 • Käyttämäsi nettiliittymätyyppi. Erilaisten tietoliikenneyhteyksien nopeudet vaihtelevat suuresti. Jotkin yhteydet tarjoavat vain rajoitettua nopeutta, joten sinun tulee huolellisesti miettiä nopeusvaatimustasi valitseassasi käytettävää yhteystapaa.
 • Operaattorisi. Jokainen operaattori tarjoaa erilaisia tuotteita erilaisilla lataus- ja lähetysnopeuksilla. Nopeammat yhteydet maksavat yleensä enemmän, mutta ne tarjoavat myös paremman ja luotettavamman netinkäyttö kokemuksen. Jos koet usein nettisi nopeuden liian hitaaksi kun käytät nettiä, voi tuotteen vaihto nopeampaan ratkaista ongelman.
 • Koska käytät nettiä. Netin nopeus usein laskee silloin kun useat ihmiset käyttävät sitä samaan aikaan. Tämä on yleinen ongelma esimerkiksi työaikana. Tulet huomaamaan, että nopeus palaa normaaliin kun ruuhka helpottaa eli myöhään illalla tai hyvin aikaisin aamulla.
 • Verkkosivuston suuri käyttäjämäärä samaan aikaan. Verkkosivuston saama suuri käyttäjämäärä kerralla voi laskea sivuston nopeutta ja sivuston käyttö voi tuntua hyvin tökkivältä. Valitettavasti tälle asialle et itse voi tehdä mitään muuta kuin olla kärsivällinen tai palata sivustolle myöhemmin.
 • Käyttämäsi laite. Sinulla voi olla nopea nettiyhteys, mutta jos käyttämäsi laite kuten tietokone, tabletti tai älypuhelin on vanha tai se on perusmalli pienemmällä prosessointinopeudella voi se laskea netin nopeuttasi. Vaihtamalla laite uudenpaan tai kokeilemalla toisella laitteella kotisi yhteyttä voit varmistua johtuuko ongelma käyttämästäsi laitteesta.

Hitaan nettiyhteyden ongelmia

Hidas yhteys voi tuottaa sinulle ongelmia käyttäessäsi internettiä. Ongelmat voivat olla vain pienimmillään ärsyttäviä, mutta jos nopeutesi on todella hidas voi netin käyttö olla hyvinkin rajoitettua.

Voit huomata esimerkiksi seuraavia asioita, jos yhteytesi on hidas:

 • Verkkosivustot latautuvat hitaasti tai eivät ollenkaan
 • Videoiden striimaus ei toimi tai et voi käyttää suoratoistopalveluita kuten Netflixiä tai Viaplayta
 • Isot sivustot, joilla on esimerkiksi paljon kuvia tai videoita latautuvat hitaasti

Jos huomaat joitain näistä ongelmista niin voit olla melko varma, että netti nopeutesi on liian hidas tarvitsemaasi tarkoitukseen.

Tarkista tämän hetken parhaat nopeat laajakaista tarjoukset